Yandex.Metrica XIII. Beşinci Chakra | Chakra El Kitabı | S.Sharamon - B.Baginski | Bioenerji, Refleksoloji, Masaj | 0 543 325 46 12

XIII. Beşinci Chakra | Chakra El Kitabı | S.Sharamon - B.Baginski

XIII. Beşinci Chakra

XIII. Beşinci Chakra  Chakra El Kitabı  S.Sharamon - B.Baginski


Vishuddha Chakra, Ayrıca Boyun ya da Boğaz Chakrası Ya da İletişim Merkezi de denir

XIII. Beşinci Chakra | Chakra El Kitabı | S.Sharamon - B.Baginski


Beşinci chakra, boyun ile boğaz arasındaki çukurdadır. Boyun omurundan başlar ve öne doğru açılır.

Beşinci Chakra ve İlgili Özellikleri

Renk: Soluk mavi, gümüş rengi ya da yeşilimsi mavi

İlgili Unsur: Esir

Duyu: İşitme

Sembol: 16 taç yapraklı lotus

Temel İlke: Varlığın birlikte titreşmesi

Bedendeki İlgili Bölgeler: Boyun, boğaz ve çene. Kulaklar, ses, soluk borusu, bronşlar boruları, ciğerlerin üstü, yemek borusu, kollar.

İlgili Salgı Bezi: Tiroid

Tiroid bezi iskeletin ve iç organların gelişiminde önemli bir rol oynar. Bedensel ve ruhsal gelişim arasındaki dengeyi sağlar ve metabolizma yoluyla yiyeceğin enerjiye dönüşüm hızını düzenler. Dahası, iyot metabolizmasını, kandaki ve hücrelerdeki kalsiyum dengesini kontrol eder.

İlgili Astrolojik Burçlar ve Gezegenler

İkizler/Merkür: İleşitim, bilgi ve deneyim alışverişi

Mars: Kendini ifadede aktif oluş

Boğa/Venüs: Şekil ve oylum (hacim) duyguları

Kova/Uranüs: İlahi esin, bilginin ve bilgeliğin iletimi, bağımsızlık.

Beşinci Chakra'nın Amacı ve İşlevi

Boğaz chakrası insanın ifade, iletişim ve esin yeteneğinin merkezidir. Boyunda bulunan ve arkaya doğru açılan daha küçük bir yan chakrayla bağlantılıdır. Çoğunlukla bu iki enerji merkezi tekmiş gibi görülür. Boyun chakrasının fonksiyonu boğaz chakrasıyla çok sık ilişki içinde olduğundan beşinci chakranın anlatılmasında bu ikisini birleştirdik.

Beşinci chakra ayrıca düşük chakralarla taç merkez arasında önemli bir bağlantı kurar. Düşüncelerimizle duygularımız, dürtülerimizle tepkilerimiz arasında bir köprü işlevi görür. Aynı zamanda, tüm chakralarla dış dünya arasında iletişim sağlar. Boğaz chakrası yoluyla içimizdeki canlı olan herşeyi ifade ederiz; gülmemiz ve ağlamamız, sevgi ve mutluluk duygularınız, endişe ve saldırganlığımız, niyetlerimiz ve arzularımız, düşüncelerimiz, bilgilerimiz ve iç dünyamızı algılamamız.

Boğaz chakrasının ilgili unsuru esirdir. Yoga öğretilerinde, düşük chakralar, yani toprak, su, ateş ve havayı oluşturan temel öğe olarak görülür. Esir, ayrıca sesin de ileticisidir, genel olarak konuşulan sözün ve Yaratıcı "kelam"ın. Özetlemek gerekirse, tüm oluş düzeylerindeki bilginin iletici ve aracı öğesidir.

İç yaşamımızı iletmemiz, öncelikle konuşulan sözle olur. Müzik, görsel ve sahne sanatları, dans gibi yaratıcı ifade şekilleri sonra gelir. Boğaz chakrasında, sakral chakranın yaratıcılığı diğer chakraların enerjileriyle birleşir ve esir bu enerjileri dış dünyaya iletilecek şekle dönüştürür.

Fakat, yalnızca içimizde bulunan ifade edebileceğimizden, beşinci chakranın görevlerinden biri de, belli bir iç genişlik sağlaması, düşünce ve eylemlerimizi yansıtmaya yardımcı olmasıdır. Boğaz chakrasını ne kadar çok geliştirirsek, zihinsel bedenimizin o kadar bilincinde oluruz ve öteki enerji bedenleri arasındaki ayrımın farkına varabiliriz. Sonuç olarak, artık düşüncelerimiz, duyguların ve fiziksel duyuların egemenliği altında olmayıp objektif bakış açısına sahip olur.

Esir ayrıca, zamanın başlangıcından beri kaydedilmiş olayların, eylemlerin, duyguların ve düşüncelerin astral ışığı olan Akaşa kavramıyla da açıklanır. Eğer sınırsız uzay ve sonsuz gökyüzü gibi açılırsak, bilginin ve içgörünün en derin düzeyiyle ödüllendiliriz. Esirin açık mavi rengi boğaz chakrasının da rengidir. Böylesi derin bir bilgiye ulaşmanın en iyi yolu sakin olmak ve iç ve dış uzayımızı dinlemektir. İşitme duyusu beşinci chakraya aittir. Burada kulaklarımızı açıp Yaratılış'ın açık ve gizli seslerini dinleriz. Yine burada kendi sesimizi algılar, iç ruhumuzla ilişki kurup onun esinine sahip oluruz. Ayrıca, kişisel yol göstericiliğimize sarsılmaz bir güven duygusu geliştiririz. Yaşamdaki gerçek görevimizin, Dharma'mızın bilincine varırız. İç dünyamızın ve var oluşumuzun sübtil (gizemli) düzeylerin, maddi dünya kadar gerçek olduğunu anlarız; gizemli sahalardan ve gerçekliğin yüksek boyutlarından bilgiyi alabilir ve yayabiliriz. Bu İlahi esin; kendimizi ifade etmemizin temeli olur.

Beşinci chakra yoluyla, tüm oluş düzeylerindeki mükemmelliğin bireysel ifadesini buluruz.

Uyumlu Çalışma

Tamamen açık bir boğaz chakrasıyla, duygularınızı, düşüncelerinizi ve iç bilginizi özgürce, korkusuzca ifade edebilirsiniz. Zayıflığınızı açığa çıkartma veya gücünüzü gösterme yeteneğine sahip olursunuz. Kendinize ve başkalarına karşı dürüstlüğünüz tavrınızda görülür.

Tüm kişiliğinizle, kendinizi ifade etme yeteneğine sahip olursunuz. Eğer uygunsa sessiz kalıp tüm kalbiniz ve anlayışınızla başkalarını dinleyebilirsiniz. Konuşmanız yaratıcı ve renkli, aynı zamanda da tamamen açıktır. Bu, isteklerinize ulaşmak için niyetlerinizle etkili bir şekilde iletişim kurar. Sesiniz gür ve melodilidir. Zorluklar ve dirençle karşılaştığınızda, kendinize karşı dürüst olup "hayır" diyebilirsiniz. Öteki insanların düşünceleri sizi yolunuzdan saptırmaz veya kandırmaz; aksine bağımsızlığınızı, özgürlüğünüzü ve azminizi korursunuz. Ön yargılardan kurtulmuş olduğunuzdan ve büyük bir iç genişliğe sahip olduğunuzdan, gizemli boyutların gerçekliğine açıksınızdır. Onlar iç sesinize yol göstererek yaşamınızı yönlendirir. Siz de kendinizi, güvenle, bu yol göstericiye bırakırsınız. Yaratılış'taki bütün tezahürlerin kendi bireysel mesajları olduğunu anlarsınız. Onlar, size yaşamlarını, evrensel oyundaki rollerini, bütünlük ve ışığa ulaşmak için gösterdikleri çabayı anlatırlar. Diğer oluş kürelerindeki yaşamla doğrudan iletişim kurma yeteneğine sahip olursunuz ve uygun olduğu zaman kazandığınız bilgiyi, tepkilerinden ve fikirlerinden korkmadan başka insanlara da verebilirsiniz. Yaratıcı ifade için kullandığınız herşey size bilgelik ve doğruluğa da getirir.

İç bağımsızlığınızdan ve tüm varlığınızın özgür ifadesinden derin bir neşe, tamlık ve bütünlük duygusu yükselir.

Uyumsuz Çalışma

Boğaz chakrasındaki enerjiler engellenmişse, bu zihinle, beden arasındaki iletişimi bozar. Bu, olay iki şekilde görülebilir. Ya duygularınızı yansıtmakta zorluk çekersiniz ve dolayısıyla çözümlenmemiş duygularınızı düşüncesiz eylemlerle ifade edersiniz, ya da kendi zihninize kapanır ve duygularınıza yaşama hakkı tanımazsınız. İzin verdiğiniz duygular, yalnızca kendi yargı filtrenizden geçebilen ve ayrıca çevremizdeki insanların yargısıyla çatışmayan duygulardır. Bilinçdışı bir suçluluk duygusu ve içten kaynaklanan korkularınız gerçek Benliğinizi görmenizi ve göstermenizi, en dipte kalmış düşüncelerinizi duygularınızı ve ihtiyaçlarınızı, serbestçe ifade etmenizi engeller. Gerçek Varlığınızı gizleyen bir yığın söz ve hareketle onları örtmeye çalışırsınız.

Diliniz kaba ya da soğuk ve mesafelidir. Kekeleyebilirsiniz. Sesiniz nispeten yüksek ve sözleriniz derin anlamlardan yoksundur. Zayıflığınızın görünmesine izin vermez, her ne pahasına olursa olsun sürekli güçlü görünmeye çalışırsınız. Sonuç olarak, kendinizi baskı altında tutuyor olabilirsiniz. Yaşamın beklentileri omuzlarınıza büyük bir yük bindirmiş olabilir. Bu durumda bir çeşit savunma tavrıyla omuzlarınızı yükseltip boynunuzu içeri çekerek kendinizi fazla yüklerden ve yeni bir saldırıdan korumaya çalışırsınız.

Beşinci chakranın istenmeyen biçimde çalışması, ifade yeteneğini başkalarını kandırmak için ya da sürekli konuşarak başkalarının ilgisini çekmek için kullanan insanlarda da görülebilir.

Kural olarak, boğaz chakrasındaki enerjileri engellenmiş insanlar "Oluş"un gizemli boyutlarına nüfuz edemez. Çünkü bu sahaları algılamak için gerekli olan açıklıktan, iç genişlikten ve bağımsızlıktan yoksundurlar.

Ayrıca, derin bir "iç bilgi"ye sahip olabilirsiniz. Sadece, başkalarının yargısından ve soyutlanmaktan korktuğunuz için onu yaşayıp ifade etmezsiniz. Bu derin bilgi, şiir, resim veya herhangi bir ifade şekliyle görülebilir. Fakat bunu başkalarıyla paylaşmak istemezsiniz. Ruhsal enerjileriniz kafanızda saplanıp kalmış olabilir. Bu durumda, dönüştürücü güçleri duygularınıza ulaşmakta zorluk çekecektir ve düşük chakraların enerjileri, yaşamınızdaki iç ruhsallığı anlamanız için gereken gücü ve dayanıklılığı yüksek chakralara sağlayamayacaktır.

Yetersiz Çalışma

Boğaz chakranızın yetersiz çalışması, kendinizi gösterme ve ifade etme yeteneğinizi engeller. İç benliğinizi tamamen kısıtlarsınız; utangaç, sessiz ve eziksinizdir ve dış yaşamla ilgili yalnızca önemsiz şeylerden konuşursunuz.

Derin düşünce ve duygularınızı ifade etmeye çalıştığınızda boğazınız düğümlenir ve sesiniz zorlukla çıkar. Burada, kekeleme belirtisi uyumsuz çalışmadakinden daha sık görülür. Başkalarına karşı belirsiz duygular beslersiniz ve onların yargılarından korkarsınız. Ruhunuzun mesajıyla ilişkiniz kopmuştur ve sezgisel güçlerinize güvenmezsiniz.

Beşinci chakranızı geliştirmezseniz, bir süre sonra katılaşırsınız. İçinizdeki duvarların ardındaki boşluk, zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz ve potansiyelinizi dışa vurduğunuz bu boşluk, küçük ve sınırlıdır çünkü yalnızca dış dünyayı geçerli bir gerçeklik olarak görürsünüz.

Beşinci Chakrayı Temizlemenin ve Canlandırmanın Yolları

Doğayı Yaşamak

Bulutsuz bir gökyüzünün açık, saydam mavisi, boğaz chakranızda bir yansıma bulur. Bu mavi rengi tamamen emmek için yere uzanın ve rahatlayın; iç varlığınızı sınırsız gök kubbeye açın. Zihninizin açılıp berraklaştığını boğaz chakranızdaki ve etki alanındaki daralmaların ve sertliklerin yavaş yavaş çözüldüğünü hissedeceksiniz. Şimdi kalbiniz İlahi olanın "mesajlarını" almaya hazırdır.

Mavi gökyüzünün berrak bir sudaki yansımasının, duygularınızda genişletici ve özgürleştirici bir etkisi olacaktır ve dalgaların yumuşak sesi gizli duygularınızın farkına varmanızı sağlayacaktır. Eğer gökyüzünün ve suyun titreşimlerini alabilirsiniz zihniniz ve duygularınız birbirini besleyecektir.

Ses Terapisi

Müzik: Meditatif dans ya da şarkı olduğu kadar, yüksek tonları çok olan bir müziğin de uyarıcı bir etkisi vardır. Boğaz chakrasını uyumlulaştırmak ve rahatlatmak için echo efektli (ekolu) New Age müzikler dinleyin. "iç kulağı" özgürleştirir, genişletir ve açar.

Ses: Sol'den söylenen "e" sesi beşinci chakrayı canlandırır. "A"dan "i"ye yavaş yavaş inerseniz belirli bir noktada "e" sesi olduğunu farkedersiniz. Boğazın kafayla bedeni birleştirdiği gibi boğaz chakrasının "e"si kalp ("a") ile zihni ("i") birleştirerek enerjilerini dışarı yayar. "e"yi söylerken, diğer chakra sesleri arasında en çok baskıyı gerektiren ses olduğunu farkedeceksiniz.

Martra: HAM

Renk Terapisi

Açık ve berrak bir mavi, boğaz chakrasının rengidir. Bu renk sükunet yaratır ve sizi genişleterek ruhsal esine açar.

Değerli Taş Terapisi

Akuamarin: Aquamarinin açık mavi rengi bulutsuz bir gökyüzünü yansıtan denize benzer. Böylece ruhunuzu, içinizdeki genişliği yansıtan bir aynaya dönüştürür. Ayrıca en derin varlığınızla iletişim kurmanıza yardım eder ve ruhunuzun gizli köşelerine ışık ve berraklık getirir. Titreşimleri ruhumuzu saflık, özgürlük ve genişlikle doldurarak görsel berraklığa ve sezgisel anlayışa açar. Akuamarin ayrıca, bu bilgiyi özgürce ve yaratıcı bir şekilde ifade etmenize yardım eder. Onun etkisi altında ruhunuz bir sevgi ve şifa kanalı olabilir.

Turkuaz: Turkuazın renginde gökyüzünün mavisiyle yerin yeşilinin bir bileşimini buluruz. Böylece turkuaz ruhun yüksek idealleriyle gezegenimizi ifade etmeye yarımcı olur ve onları dünyadaki yaşamla bütünleştirir. Dahası, pozitif enerji emerek bedeni ve ruhu negatif etkilerden korur.

Kadıköytaşı: Beyaz-mavi kadıköytaşının, tiroid bezi üzerinde olumlu etkileri vardır. Zihinde sakinleştirici ve dengeleyici bir etki yaparak öfkeyi ve aşırı duyarlılığı azaltır. Rahatlatıcı etkisiyle iç esinin kapısını açar; konuşma ve yazma yoluyla yaratıcı ifadeyi arttırır.

Aroma Terapisi

Adaçayı: Adaçayının keskin kokusu "konuşma merkezine" iyileştirici titreşimler gönderir. Boğaz chakrasındaki gerilimleri gevşetir ve söylemek zorunda olduğumuz şeyleri uyumlu ve enerjik bir yolla ifade etmenize yardım eder. Ruhumuzun iç mesajlarını etkin bir şekilde iletebilmenizi sağlar.

Okaliptüs: Okaliptüs yağının ferahlatıcı kokusu beşinci chakrayı temizler ve genişletir. Titreşimleri, bizi iç sesimize döndürür ve iletişim yollarımıza yaratıcılık ve doğallık getirir.

Yoga Şekilleri

Mantra Yoga: Mantralar İlahi olanın belirli yönlerini yansıtan sihirli sözlerdir. Sezsizce söylendiği gibi yüksek sesle de okunabilir. Bir mantrayı tekrarlayarak düşünceler ve duygular yavaş yavaş dönüştürülür ve böylece söz konusu mantrayla ifade edilen İlahi kozmik güçle uyum sağlanır.

Transandantal Meditasyonun bu anlamda bir farkı vardır. Öğrencinin, mantrayı, gittikçe artan bir şekilde, bilincin sübtil (gizemli) düzeylerinde yaşamasını sağlayan ve sonunda mantranın en sübtil yönlerini bile aşarak, oluşun en saf şeklini yaşamasına yardımcı olan bir tekniktir. Bu süreç, bir Transandantal Meditasyon seansında birkaç kez meydana gelir.

Share on Google Plus

About Bursa Bioenerji

Bursa Bioenerji, Refleksoloji, Masaj Uygulamaları | 0 543 325 46 12
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder