Yandex.Metrica Fibromiyalji Tamamen İyileşir Mi? | Bioenerji, Refleksoloji, Masaj | 0 543 325 46 12

Fibromiyalji Tamamen İyileşir Mi?

‘‘Her yerim ağırıyor, her yerim sızlıyor, çok halsizim, artık hiçbir işimi yapamıyorum, evime ve işime odaklanamıyorum. Sindirim sistemim çok düzensiz ve rahatsız, mutsuz ve uykusuzum, hayat kalitem artık sıfır, yaşam zevkimi yitirdim’’ diyen hastalar, aslında Fibromiyaljiyi tarif ediyorlar.


Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tevfik Serdar Saraç, fibromiyalji sendromu hakkında bilinmeyenleri anlattı.

ŞİKAYETLERİNİZ YAKINLARINIZ TARAFINDAN ANLAŞILMAYABİLİR

Bu hastaların en büyük sıkıntısı, anlaşılamamak; yani hem doktorlar, hem yakınları ve hem de arkadaşları tarafından anlaşılamamak oluyor. Yakınları ve arkadaşları genellikle hastanın, şikayetlerini abarttığını düşünüyorlar. Bazen ilgi çekmek için yaptığını, bazı ruhsal sıkıntılarının olduğunu düşünüyorlar.


Bazı doktorlar ise hastanın tetkiklerinde yani kan tahlillerinde, görüntüleme sonuçlarında normal dışı hiç bir bulguya rastlamadıkları için, muayene sırasında da çok bariz mekanik poblemler göremedikleri için, durumun daha çok psikolojik olduğu kanaatine varıyorlar.

Halbuki fibromiyaljinin muayenesi, ilgili hekimce (esasen Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı) detaylı ve kapsamlı bir değerlendirmeyi gerektiriyor. Elbette hekimin hastalık konusundaki tecrübesi, tanı koymada en önemli faktör. Eğer hekim hastalığı iyi tanıyor ve fibromiyaljiyi tedavi de ediyorsa, teşhis koymada zorlanmıyor. Aksi halde tanıda da, tedavide de zorluklar ortaya çıkıyor.

FİBROMİYALJİ SENDROMU VÜCUTTA KENDİNİ NASIL BELLİ EDER?


Fibromiyalji Sendromu olan hastanın neredeyse bütün vücudundaki kas dokularında bir çalışma kusuru meydana gelmiştir ve hastalığın altında yatan ana problem budur. Hastada ortaya çıkan tüm şikayet ve belirtiler de esasen buna bağlıdır. Çünkü bozulmuş olan kas fonksiyonu, tüm vücut sistemlerini etkiler hale gelmiştir artık. Bu açıdan bakıldığında, hastalığın aslında uzun bir süreç sonunda meydana geldiği anlaşılır. Yani eğer hasta ‘‘6 aydır şikayetim var’’ diyorsa, hastalığın başlangıcının en az birkaç yıl, bazen 10 yıl öncesine gidebildiğini göz önünde bulundurmak gerekir. Fibromiyalji, temelde psikolojik bir hastalık değildir.

PSİKOLOJİK BİR RAHATSIZLIK DEĞİLDİR!


Hastalıktaki ana şikayetlerin başında, tüm vücutta yaygın, sürekli, şiddetli, ilaçlarla geçmeyen ama bazen hafifleyen, bir çok tedavi yöntemine dirençli, inatçı ağrılar vardır. Sindirim sisteminde mide-bağırsak şikayetleri, özellikle gaz, kabızlık veya ishaller, birçok hastada önemli diğer bir problemdir. Uykunun ve uyku kalitesinin ciddi ölçüde etkilenmesi ise, hastalığı derinleştirir ve bir kısır döngüye sokar. Bunlara, genel halsizlik-bitkinlik, çabuk yorulma, beden hareketlerinde kısıtlanmalar da eklenir. Yorgunluklar, stres ve soğuk, genellikle hastalık şikayetlerini tetikler. Tanı konmaması ve tedavi edilememesi, hastanın ruhi durumunu da etkilemeye başlar.

YAŞAM KALİTENİZİ DÜŞÜRÜR


Hastalık daha çok, yorulduğunu farkedemeyecek kadar yoğun ve çok çalışan kişilerde ortaya çıkıyor. Esasen bir genetik geçiş söz konusu değil. Neredeyse her yaşta ve her iki cinste benzer oranlarda görülebiliyor. Kişinin yaşadığı ortam, mesleği, iş yoğunluğu, mevsim değişiklikleri, yoğun ve uzun süren stres gibi pek çok faktör, hastalığın ortaya çıkışında rol oynuyor ve kasta normal dışı bir yüklenme sonucu kas romatizması (fibromiyalji sendromu) başlıyor. Bazı ciddi kazalar, düşmeler veya ameliyatlar da, mekanik sistemi etkilediğinden, hastalığı başlatabiliyor.

Tanı konursa, aslında Fibromiyalji neredeyse tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tanıyı koyabilen ve uygun tedavi programını doğru şekilde yürüten her fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı hekim, fibromiyalji’li hastayı tedavi edebilir.

FİBROMİYALJİ TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ OLAN FAKTÖRLER NELERDİR?

Fibromiyalji tedavisinde iki temel parametre çok önemlidir:

1- Mekanik sistemin düzeltilmesi.

2- Kuru iğne tedavisi ile fonksiyonu bozulmuş kasların düzeltilmesi.

Mekanik sistemin muayene sırasındaki belirlenmiş olan problemli bölgeleri, çoğunluğu itibariyle fizik tedaviyi gerektirir. Böylece hastalığın tekrarını önlemede de önemli bir rolü olur.

Kuru iğne tedavisi ise, fonksiyonu bozulmuş olan tüm kaslar teker teker tespit edildikten sonra, ana tedavi şekli olarak uygulanır. Daha etkili bir tedavi ve kalıcı bir iyileşme için; uygun iğne seçimi ve uygulama prosedürü de çok önemlidir.

Şifaya kavuşmuş ve artık yüzü gülen her fibromiyalji hastası, hekimin en büyük mutluluklarından biridir.

http://www.hurriyet.com.tr/fibromiyalji-tamamen-iyilesir-mi-40070177
Share on Google Plus

About Bursa Bioenerji

Bursa Bioenerji, Refleksoloji, Masaj Uygulamaları | 0 543 325 46 12
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder