Yandex.Metrica Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: MUDRA | Bioenerji, Refleksoloji, Masaj | 0 543 325 46 12

Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: MUDRA

Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: MUDRA

Parmaklarınızın Ucundaki Şifa: MUDRA

Parmaklarınızın, vücudunuzun diğer tüm organlarını iyileştirme gücüne sahip olduğunu biliyor muydunuz?

Çoğu insan, yogayı “lotus” pozisyonunda oturmakla bağdaştırır, yani işaret parmağınızla başparmağınız uç uca dokunur şekilde ve elleriniz dizlerinize yaslanmış halde. Parmakların bu şekline “Mudra” adı verilir ve tıpkı vücudunuzdaki bazı basınç noktaları gibi, bu yöntem fiziksel ve duygusal durumunuzu etkileme gücüne sahiptir.

Mudralar Doğu’da binlerce yıldır bilinmektedir, üstelik sadece meditasyon ve yoga alanında değil, pek çok fiziksel ve zihinsel hastalıkları tedavi sürecinin bir parçası olarak da bu yöntemden yararlanılmaktadır. Kimi zaman insanlar, bu yaptıklarının bir mudra pozisyonu olduğunu bilmeden parmaklarını vücutlarının çeşitli yerlerine götürebilmektedirler. Başınızı, ellerinizi ve bedeninizi içeren yüzlerce farklı mudra varyasyonu bulunmaktadır ve her biri farklı rahatsızlıkları gidermeye yardımcı olur. Bu yazıda sizlere, her yerde, her an rahatlıkla yapabileceğiniz 10 değişik mudra pozisyonunu tarif etmeye çalışacağız. Siz sorununuzla ilgili olanı seçin yeter, birkaç gün boyunca tekrar ettiğiniz takdirde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Bu aşamada, parmaklarınızla herhangi baskı uygulamanız gerekmediğini sizlere hatırlatalım. Önerilen pozisyonları her iki elinizle birden, tercihen oturur haldeyken uygulayın.

1. Gyan Mudra (Bilgi)

Gyan Mudra (Bilgi)


İşaret parmağınızın ucu ile başparmağınızın ucu birbirine dokunurken, diğer parmaklarınız düz durur.

Amaç: Bu mudra, metabolizmayı ve aynı zamanda da uyku düzeninizi denetleyen hipofiz bezini uyarır. Gyan hafızanızı artırmaya yardımcı olurken, uykusuzluk sorunuza çare olur ve demansı önlemeye yarar.

Bu hareketi her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakikadan uygulayın.

2. Prithvi Mudra (Toprak)

Prithvi Mudra (Toprak)


Başparmağınızın ucu ile yüzük parmağınızın ucu birbirine dokunurken, diğer parmaklarınız düz durur.

Amaç: Prithvi fiziksel ve zihinsel zaaflarınız konusunda yardımcı olur, kronik tembelliği önler, enerji artışı sağlar ve osteoporoz belirtilerini azaltır. Ayrıca, cilt kuruluğunu, kaşıntıyı, saç dökülmesini ve hatta mide ülserlerini önlemede yararı vardır.

Bu hareketi her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakikadan uygulayın.

3. Varuna Mudra (Su)

Varuna Mudra (Su)


Serçe parmağınızın ucu ile başparmağınızın ucu birbirine dokunurken, diğer parmaklarınız gevşek durur.

Amaç: Varuna zihinsel durumunuzun yanısıra vücut sıvılarınızı dengelemenize yardımcı olur (göz, ağız, sindirim sistemi ve cilt kuruluklarını engeller). Bu mudra aynı zamanda karın ağrılarına ve kabızlığa iyi gelir, ayrıca kadınların âdet döngüsünü düzene sokar ve hormonal dengesizliklerin üstesinden gelir. Tüm bu yararlarının yanında, eklem sorunlarına, kansızlığa yardımcı olur ve tat alma duygunuzu artırabilir.

Bu hareketi her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakikadan uygulayın. Eğer vücudunuz aşırı su tutuyorsa, ödem sorununuz varsa, yapmaktan kaçının.

" Sorununuzla ilgili olan “mudra”yı birkaç gün boyunca tekrar ettiğinizde kendinizi daha iyi hissedersiniz..."

4. Vayu Mudra (Hava)

Vayu Mudra (Hava)


Başparmağınız, işaret parmağınızı aşağı doğru sıkıca tutarken, diğer parmaklarınız düz durur.

Amaç: Vayu stres ve endişenizi, aynı zamanda da sesinizin şiddetini azaltmaya yarar. Karar vermenizi kolaylaştırır, sabırsızlık, utangaçlık, huzursuzluk, hıçkırık, kramp sancısı, baş dönmesi ve hatta Parkinson belirtileri gibi sorunlarınızın üstesinden gelmenize yardımcı olur.

Bu hareketi her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakikadan uygulayın.

5. Shunya Mudra (Boşluk)

Shunya Mudra (Boşluk)


Başparmağınız, orta parmağınızı aşağı doğru sıkıca tutarken, diğer parmaklarınız düz durur.

Amaç: Shunya kulak ağrılarına iyi gelir ve aynı zamanda kendinize güveninizin artmasını sağlar. Bu pozisyonun ayrıca boşluk hissine, kulak çınlamasına hatta baş dönmesine yararı dokunur. Şiddetli kulak ağrınız, baş dönmeniz varsa ya da kolunuz bacağınız uyuşuyorsa, bu mudrayı sorun çözülünceye dek sürekli olarak tekrarlayın.

Her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakidurumunuzunkadan uygulayın. Uzmanlar, sorun çözümlendikten sonra bu mudraya ara vermenizi öneriyorlar.

6. Surya Mudra (Güneş)

Surya Mudra (Güneş)


Başparmağınız, yüzük parmağınızı aşağı doğru sıkıca tutarken, diğer parmaklarınız düz durur.

Amaç: Bu mudra tiroidinizin aktivasyonunu hızlandırırken, kilo vermenize yardımcı olur ve sindirim sisteminizi canlandırır. Ayrıca stresinizi ve endişelerinizi azaltarak hedeflerinize yoğunlaşmanıza yardımcı olur. Surya’nın bir diğer yararı da, içinizi ısıtmasıdır özellikle sürekli üşüyen biriyseniz.

Her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakikadan uygulayın. Bu pozisyonu uygularken vücut ısınızı kontrol edin, hararet basarsa harekete ara verin.

7. Prana Mudra (Yaşam)

Prana Mudra (Yaşam)


Yüzük parmağınız ile serçe parmağınızın ucu başparmağınızın ucuna dokunurken diğer parmaklarınız düz durur.

Amaç: Prana zihninizin güçlenmesine yardımcı olurken aynı zamanda motivasyonunuzu da artırır. Görüş kabiliyetinizi geliştirir, yorgunluğunuzu ve depresyonu azaltır ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakikadan uygulayın.

8. Apana Mudra (Sindirim)

Apana Mudra (Sindirim)


Orta ve yüzük parmakları başparmağın ucuyla tutulur.

Amaç: Apana böbrek ve bağırsak fonksiyonlarınızı düzenlemeye yardım eder ve bu sayede bedeniniz toksinlerden arınmış ve kabızlık sorununuz önlenmiş olur. Diğer yararları da, mide bulantısı ile kusmayı ve idrara çıkarken kendini gösterebilen yanma hissini önlemesidir. Bu pozisyon, özellikle şeker hastaları açısından çok yararlıdır, çünkü kan şekerini dengeler.

Her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakikadan uygulayın.

" Yoganın en önemli amacı zihni sadelik ve huzura eriştirmek için yenilemektir..."

9. Apana Vayu Mudra (Kalp)

Apana Vayu Mudra (Kalp)


İşaret parmağı, başparmağın dibine yaslanmış haldeyken, orta parmak ile yüzük parmak, başparmağın ucuna bastırılır. Serçe parmağı dümdüz kalır.

Amaç: Apana Vayu kalp hastalıklarına ve kalple ilgili diğer sorunlara yardımcı olur. Ayrıca gaz ve mide yanmaları için de işe yarayan bir pozisyondur.

Her gün bir kez 30-45 dakika boyunca ya da günde 3 kez, 10-15’er dakikadan uygulayın. Eğer geçmişten gelen kalp sorunlarınız varsa, bu pozisyonu her gün sektirmeden tekrarlamanız önerilir.

" Apana Mudra uygulaması özellikle şeker hastaları için çok yararlıdır, çünkü kan şekerini dengeler..."

10. Linga Mudra (Isı)

Linga Mudra (Isı)


Sol elinizin başparmağını düz tutacak şekilde ellerinizi birbirine kenetleyin. Sağ elinizin başparmağı ile işaret parmağını, sol elinizin başparmağının etrafına kenetleyin.

Amaç: Linga vücut ısısının artışına yardımcı olur, göğsünüzdeki tıkanıklıklara ve balgam sorununuza iyi gelir. Akciğerlerinizi güçlendirir ve özellikle nezle, grip, astım ve sinüzitle başa çıkmanızı sağlar. Erkeklerde cinsel gücü artırıcı bir etkisi olduğu da bilinmektedir. Bu mudrayı, her gün düzenli olarak tekrarlamak yerine, yalnızca bir rahatsızlığınız olduğunuzda yapmanız tavsiye edilmektedir. Hastalığın emareleri ortadan kalktığında uygulamayı kesebilirsiniz.

Aylin Yengin
Share on Google Plus

About Bursa Bioenerji

Bursa Bioenerji, Refleksoloji, Masaj Uygulamaları | 0 543 325 46 12
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder