Yandex.Metrica Miyofasiyal Ağrı Sendromunda Masaj | Bioenerji, Refleksoloji, Masaj | 0 543 325 46 12

Miyofasiyal Ağrı Sendromunda Masaj

 Miyofasiyal Ağrı Sendromunda Masaj

Miyofasiyal Ağrı Sendromunda Masaj

Birçok kas-iskelet ağrısında yaygın kullanım alanına sahip olan masajın ağrı tedavisinde önemli bir yeri vardır. Mekanik, refleks, nörolojik ve psikolojik etkileri olan masaj; sedasyon sağlamak, adezyonları açmak, vücut sıvılarını harekete geçirmek ve kasları gevşetmek amacıyla kullanılır. Masajın primer fizyolojik etkisi, kas tonusunun refleks ve mekanik yollarla düzenlenmesidir. Mekanik etkileri ise, lokal kan ve lenf dolaşımını artırmak, fasya ve konnektif dokuya etkileyerek doku bantlarındaki yapışıklığı gevşetmek, fasyal mobiliteyi, kasın fleksibilitesini ve kontraksiyon gücünü artırmak ve kas spazmını azaltmaktır. Masaj ile periferal dokunma duyusu reseptörlerinin stimulasyonu yani kalın liflerin uyarılması sonucu substansiya jelatinosadaki inhibitor ara nöronların inhibe edici etkileri artmaktadır. Masajın kalın lifleri uyarması ile ince liflerle (A delta ve C) gelen nosiseptif uyarılar medulla spinalis düzeyine geçemez ve kapı kapanması sonucu ağrı kontrol edilmiş olur.

Jacobs, 1960’da yapmış olduğu bir çalısmasında masajın kan dolaşımını artırarak ve mekanik ve refleks etkiler oluşturarak ağrı-spazm-ağrı döngüsünü kırdığını belirtmiştir.

Ven ve lenf damarlarının duvarını oluşturan düz kaslar, sıvıların kalbe doğru dönüşüne yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, iskelet kaslarının kasılması ve gevşemesi ile oluşan pompalama fonksiyonunun da dolaşım üzerine etkisi bulunmaktadır. Ancak ağrı ve paralizi gibi birçok durumda, kaslar sıvıları hareket ettirebilmek için yeterli ve etkili şekilde fonksiyonlarını gerçekleştiremeyebilirler. Bu durumda uygulanan masaj, kas liflerini mobilize ederek kan damarları üzerine basınç oluşturmakta ve lenf ile kan akımına yardımcı olarak kas içinde biriken metabolitlerin uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Ayrıca masaj, mast hücrelerini uyararak histamin serbestleşmesine neden olmakta ve bu durum vazodilatasyona yol açarak derideki kan akımını geçici olarak artırmaktadır.

Masaj Miyofasiyal Ağrı Sendromu tedavisinde de etkili bir terapötik yöntemdir. Tetik noktaların aktivitesinin azaltılması hedefleniyorsa masaj tekniği ve şiddeti önemlidir. Şiddetin yoğun olması aşırı duyarlı tetik noktalardaki ağrının artmasına neden olmaktadır. Masaj, tek başına sıcak uygulamasından çok daha etkilidir. Yavaş ve derin yapılan stroking masajı, tetik noktalar üzerine uygulanırken oldukça nazik yapılmalıdır. Tetik noktalar üzerinde daireler çizilerek yapılan kneading (yoğurma) yönteminde basınç derece derece artırılarak hassasiyet giderilmeye çalışılmalıdır. Masaj tedavisinin serotonin ve dopamin seviyelerini artırarak ağrının azaltılmasında etkili olduğu da belirtilmektedir. Analjezik kullanımının etkisiz kaldığı durumlarda endorfin üretimini uyararak ağrıyı giderdiği ileri sürülmekte ve tedavide yardımcı modalite olarak kullanılabileceği belirtilmektedir. Psikoimmünoloji ile ilgili çalışmalar, pozitif tutumun immün sistem üzerindeki etkilerine dikkat çekmiş ve ağrı, depresyon, kaygı gibi durumların immünolojik sistemi olumsuz yönde etkilediğini ancak, ağrı oluşturmayan ve gevşemeye yönelik olarak yapılan masajın psikolojik yararları olduğunu göstermiştir.

Share on Google Plus

About Bursa Bioenerji

Bursa Bioenerji, Refleksoloji, Masaj Uygulamaları | 0 543 325 46 12
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder