Okyanusta Balık | Bu Tao Denen Şey de Ne? | Gündelik Hayatın Tao'su | Derek Lin
00:10
Bu Tao Denen Şey de Ne
,
bursa bioenerji
,
bursa masaj
,
bursa refleksoloji
,
Okyanusta Balık
,
tao
Edit
Genç balık yaşlı balığa sordu: "Herkes 'okyanus' diye bir şeyden söz ediyor. Tam olarak nedir bu?"
Yaşlı, bilge balık yanıtladı: "Okyanus, seni dört bir yandan saran şeydir."
Genç balık anlamadı: "Nasıl? Benim çevremde hiçbir şey yok ki! Eğer okyanus beni dört bir yanımdan sarıyorsa, onu niçin göremiyorum?"
"Elbette göremezsin," dedi yaşlı balık sabırla. "Okyanus, hem içinde hem de dışındadır. Sen hareket ettiğinde seninle hareket eder; durduğunda o da durur. Okyanusun içinde doğdun ve onun içinde öleceksin. O seni kendi derin gibi sarıp sarmalar."
"Fakat eğer onu göremiyorsam, var olduğunu nasıl söyleyebilirim?"
"Gördüklerinle yetinmemelisin. Okyanusu göremiyor olabiliriz, ama onu kesinlikle hissedebiliriz. Hislerine güven; kılavuzumuz hislerimizdir."
Konfüçyüs şöyle demişti: "Balıklar suda yaşadıklarını, insanlar Tao'da yaşadıklarını unuturlar." Tao, bizi dört bir yanımızdan saran görünmez okyanustur. O, varoluşun tüm katmanlarında her şeye nüfuz eder, öyle ki hem içimizde hem de dışımızdadır. Bizi kendi derimiz gibi sarıp sarmalar, buna karşın onu fiziksel duyularımızla algılayamayız.
Tao, Çince'de "yol" anlamına gelir, fakat sözcük anlamının çok ötesinde şeyler ifade eder. Bilgeler Tao'yu aşağıdaki biçimlerde açıklamaya çalışmışlardır:
* Gerçekliğin ardındaki nihai ilkeye Tao deriz.
* Tüm ruhsal hakikatlerin çevresinde döndüğü ana hakikat Tao'dur.
* Bilincin evrensel kaynağına Tao adını veririz.
* Kainattaki her şeyi galaksilerden insanlara, onlardan atom-altı parçacıklarına dek harekete geçiren güç, Tao dediğimiz şeydir.
Bunlar yalnızca yaklaşık ifadelerdir. Hiç kimse Tao'yu tam olarak anlayamaz; o, sözcüklerin betimleme ya da tanımlama gücünün ötesindedir. Tao'nun içinde yaşar ve her gün onun içinde hareket ederiz, fakat tıpkı okyanustaki genç balık gibi, onun varlığının farkında olmayız. Ara sıra onu bir an için algılayabiliriz görünenlerin ardında bir güç, her şeyi yöneten bir zeka olduğu hissine kapılırız fakat bu his uçucu, gelip geçicidir.
Tao'ya yaklaşabilmemizin tek yolu, mantığın bizi sıkıca tutan elini gevşetip çok daha güçlü bir araç olan sezgiyi devreye sokmaktır. Beynin akılcılığı Tao'yu kavramakta tümden başarısız kaldığında, yürek onu bilginin ötesindeki bir bilme biçimiyle kucaklayacaktır. Kılavuzumuz, hislerimizdir.
0 yorum:
Yorum Gönder